Gyakori kérdések a mozgásfejlődés témakörében

Ültetés, ferdenyak, izomgyengeség. Mi a következménye, ha felültetjük a babát, mielőtt erre önállóan képes lenne? Mit jelent a hipotónia és mi az oka? Mi a teendő, ha a baba csak az egyik irányba fordul? A leggyakoribb témák, melyekkel a fórumokon hozzám fordulnak az anyukák.

Iskolaérettség

Az iskolaérettségnél nem csak biológiai, de pszichológiai és szociális érettséget is figyelembe kell venni. Cikkünk leírja, hogy mik is ezek a jellemzők, mi lehet az éretlenség oka és ,hogy hogyan zajlik a hivatalos iskolaérettségi vizsgálat.

Ayres terápia bemutatása

Cikkünk az Ayres terápa legfontosabb ismertetőjegyeit, elveit mutatja be. Leírásában megtaláljuk azt is, hogy kiknek és milyen probléma esetén javasolt.

Torna koraszülött babáknak

Akár már az inkubátorban elvégezhetik az anyukák ezt a tornát a babával, melyet gyógytornász állított össze.

Beszélj úgy, hogy érdekelje... Hallgasd úgy, hogy elmesélje

Biztosan sokan vannak, akiknek ismerős ez a jelmondat. Adele Faber és Elaine Mazlish könyve, mely szülőknek ad gyakorlati tanácsokat gyermekük neveléséhez.

Kisgyermekünk fejlődése IV. (10-12. hónap)

Negyedik cikkemben folytatom a kisgyermek fejlődéi mozzanatainak rövid leírását, kiemelem a legfontosabbakat és, hogy mi az amire a szülőknek ebben a korban mindenképpen oda kell figyelnie.

Kisgyermekünk fejlődése III. (7-9. hónap)

Folytatjuk sorozatunkat a kisgyermek fejlődéséről. A cikk a hetedik, nyolcadik és a kilencedik hónap legfontosabb eseményeit tárja fel.

Kisgyermekünk fejlődése II. (4-6 hónap)

Tovább folytatjuk a kisgyermek fejlődésének felfedezését 6 hónapos korig. Átlagos fejlődésmenet esetén ebben az időszakban jelennek meg az első helyzetváltoztató mozgások (fordulás, forgás), melyek a szülők számára nagy örömöt és kihívást jelentenek.

Kisgyermekünk fejlődése I. (0-3 hónap)

Cikksorozatomban a kisgyermekek csodálatos fejlődéséből leginkább a mozgás fejlődését emelem ki. Bemutatok egy átlagos fejlődésmenetet, melytől a babák persze sokszor eltérnek, hiszen saját ütemükben tanulnak és lépnek tovább. Leírom azt is, mi az amire nekünk szülőknek kell odafigyelnünk ahhoz, hogy minden feltétel adott legyen a legoptimálisabb fejlődéshez.

A Pfaffenrot manuális terápia

Dr. Waldemar Pfaffenrot ortopéd orvosként kezdte pályafutását majd Németországban telepedett le, ahol elismert gyermekrehabilitációs és ortopéd szakorvos lett. A Pfaffenrot-féle manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápia, különböző fogások (több mint 100) és nyomáspontok ingerlésének együttes hatásán alapul.