Leggyakrabban feltett kérdések a mozgásfejlődés témakörében

Téma: ferdenyak, fejfordítás elmaradása az egyik irányba

Kérdés:
Segítségét szeretném kérni.
Kisfiam 2 és fél hónapos. Nagyon vidám, értelmes, mosolygós baba. Pár hete vettük észre, hogy hason fekve csak bal oldalra rakja le a fejét. Ha átfordítjuk neki jobbra, pár pillanat után azonnal visszateszi balra. 2 napja szépen emelgeti a mellkasát, kitolja magát a kezeivel, de akkor is balra nézeget.
Történt már olyan, hogy álmában átfordította ( vagyis inkább görgette, tehát nem emelte) jobb oldalra, de pár pillanat és ismét a bal oldalon kötött ki.
Próbálgatjuk tornáztatni, de ami még aggaszt, hogy háton fekvésből ülésbe húzva nem tartja a fejét.
Mit tehetünk?

Válaszom:

A problémát több minden okozhatja. Vagy egy minimális izomtónuseloszlási zavar, ami enyhe aszimmetriát okozva, elhúzza a kicsi fejecskéjét az egyik irányba, vagy van egy kis izomletapadás az érintett oldalon , ami miatt nem kényelmes számár a fejét jobbra letenni. (lehet méhen belüli rossz tartás is az oka)
A fej emelése ülésbe húzáskor ebben a korban válik látványossá. Ha egyáltalán nem hozza a fejecskéjét, akkor mindenképpen terápia szükséges. Ennek a nehézségnek általában az oka a korábban leírt izomtónusprobléma.
Megoldást bizonyos manuális technikák (Pfaffenrot, Dévény SMT…) nyújtanak, melyet a FejlesztőHázban otthoni aktív tornával (pl. nagy gimnasztik labdán) kombinálunk.
 

Téma: Hypotón izomtónus, nagy fejkörfogat

Kérdés:

Kisfiam a 39. hétre 4000 grammal született. Születésekor tüdőgyulladást kapott. Szerencsére nem fordult komolyabbra, és 5 nap után hazajöhettünk. A "gond" két és fél hónapos kora körül kezdődött, amikor is a Gyerekkórházban voltunk csípőszűrésen, és ott mondta a doktornő, hogy hanyatt fekvésből felhúzásnál a fejét nem tudta megtartani. Ő átküldött a neurológiára. A neurológus doktornő nagyon aranyos volt, de majd két órát kellett rá várni, és a gyerek már nagyon fáradt volt mire bekerültünk, ezért akár mit próbált a doktornő, szinte semmit nem volt hajlandó produkálni, még azt sem csinálta, amiről biztosan tudom, hogy meg tudta. Ő azt mondta, hogy hypotoniás a gyerek (izomgyengesége van). Azóta már 5 hónaposak lettünk, és hasról hanyatt már nagyon jól forog, hanyattról hasra még elég nehézkesen. Mit jelenthet az, hogy nagy a feje és ,hogy hypotóniás a kicsi? Ezek a dolgok ugye nem jelentenek feltétlenül gondot?
 

Válaszom:

A hypotónia szót manapság nagyon sűrűn használják a neurológusok. Sajnos azonban a fokozataira nem hívják fel a figyelmet. Van ugyanis olyan hypotón gyermek , aki az „izomtónusgyengeségével” önmaga megküzd és szépen fejlődik, vannak azonban bőven olyan esetek is, amikor mozgásfejlesztés, manuálterápia( pl. Pfaffenrot) szükséges a továbblépéshez. A hipotón izomtónusú gyermek gyakorlatilag egy nagyon laza (balerinatípusú) izomzatú gyermeket jelent. Ők általában lassabban fejlődnek, gyengébbnek tűnnek, lábaikat könnyen spárgába teszik. Ez a probléma nem az izomzat gyengesége azonban, hanem a központi idegrendszer tónusszabályozó rendszerében létrejött zavar. Okai között szerepel a szülés körüli oxigénhiány enyhe formája, de a legtöbb esetben erre utaló jelet nem találunk, a kicsi születési apgárértéke jó.
A kép alapján valóban kissé nagyobb gyermeked fejkörfogata , mint az átlagnak. Amennyiben nincs probléma az agyvíz elvezetésével, akkor egyszerűen ilyen a kicsi.
Az ,hogy a mozgásfejlődése ilyen jól halad, azt mutatja, talán nem lesz probléma. Javasolnám azonban a folyamatos szakszerű követést és ha megtehetitek, akkor e fejlesztő babatornát prevenciós célból.

Téma: Ültetés mielőtt a kicsi erre önállóan képes lenne. Okok és következmények

Kérdés:

A babám most volt 7 hónapos és még nem ül fel magától (ez gondolom természetes). Nem szeret feküdni, ezért mi felültettük. Kb. 2 hete úgy ül, hogy nem támasztjuk ki a gerincét, csak hagyjuk Őt ülni. Van, hogy 2-3 órán keresztül is egyedül ül. Ha lefektetem, akkor nagyon sír, de nem mindig tudom az ölemben tartani, ezért hagytam, hogy Ő maga üljön. Ismétlem önmagától még nem tud felülni, sőt átfordulni sem. Nem csináltunk nagy gondot, hogy felültettük? Most már nem ültetem, hanem a hordozójába teszem bele és úgy van, bár ezt sem élvezi, hisz muszáj övet rátennem. Mit lehet tenni? Nem ártottam a babának?

Válaszom:

Gyermeked mozgásfejlődése a leírtak alapján nagyon megkésettnek tűnik, mivel röviden írtad, hogy nem is fordul át (gondolom hasra sem).
Így sajnos elég sokat árthat az ültetés, mert a motivációja a földön való önálló mozgásra lecsökken, kimarad a kúszás (mely erősítené a hátát) és még nagyobb lesz a fejlődésben az elmaradás. Ezen kívül beszélnünk kell a gerinc idő előtti terheléséről! Az a gyermek, aki önállóan is fel tud ülni, annak a mozgásfejlődése és az izomzata egy olyan szintre jutott, hogy az ülést önállóan tudja kivitelezni. Az a gyermek, akit szülei felültetnek (pedig önállóan erre nem képes) un. csontos alátámasztással ül. Gerince megtartja egy ideig, de mivel izomzata nem elég erős, így az ülést görbe háttal teszi (un. kyphosis). Sajnos ebben az esetben előfordulnak a későbbiekben háti panaszok, pl. gerincferdülés, hanyagtartás.

Ha már ülteted a kicsit, akkor persze a hordozóban sokkal jobb helyen van, de ebben is csak 10-15 percet ültetném. Legjobb lenne egy fekvő bébihinta, mely sokszor hosszú időre leköti a gyermeket és fejlesztő hatása is nagyon nagy: Napközben pedig legyen a földön, hátha beindul a mozgása!

Bősenbacher Tímea

Konduktor, manuálterapeuta, Ayres terapeuta