Bősenbacher Tímea

Szakmai pályafutás

Bősenbacher Tímea vagyok a FejlesztőHáz megalapítója. Rövid szakmai pályafutásommal szeretnék Önöknek bemutatkozni.

2002-ben diplomát szereztem a Nemzetközi Pető Intézet konduktor-tanítói szakán, ahol 4 éven át heti 12 órában folyt a gyakorlatunk óvodás és iskolás csoportokban egyaránt. Emellett 1-1 hónapot töltöttem a felnőtt konduktív pedagógia és a korai fejlesztés kutatásával.

2003-ban németországi munkám során közel. 200 mozgássérült gyermek fejlesztéséért voltam felelős egy rehabilitációs klinikán. CP-s gyermekekkel és fiatalkorúakkal foglalkoztam. A mozgás és értelmi fogyatékosság súlyossága és korrelációja vegyes volt. Spasztikus, athetotikus, spina bifidás ép értelmű, enyhe, illetve középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek fejlesztésével egyaránt foglalkoztam. Feladatom volt a gyermekek csoportos, konduktív fejlesztése (értelmi, mozgás...) 4-6 hetes turnusokban. Emellett felvételi vizsgálat, elbocsátás és ezek dokumentálása. Munkám során orvosokkal, pszichológusokkal és egyéb fejlesztő szakemberekkel találkoztam és működtem együtt. A Németországban eltöltött idő alatt elsajátítottam egy külföldön már jól bevált vízi terápiás módszert (Halliwick terápia) és megtanultam, hogy egy sérült gyermek fejlesztéséhez terápiás módszerek komplex használata szükséges.

2004-ban Ausztriában halmozottan sérült gyermekek fejlesztéséért voltam felelős. Délelőttönként 3 napközis csoportban dolgoztam megosztva. Az első csoportban óvodás korú gyermekek konduktív fejlesztésével foglalkoztam. A második csoportban a fő célunk volt az iskolaelőkészítés mind értelmileg mind fizikailag. A harmadik csoportunk pedig kisegítő iskolai osztályként működött. Délutáni munkaidőmben integrációs osztályba járó gyermekek egyéni fejlesztését végeztem és ép gyermekek tartásjavító tornáját tartottam. Továbbképzésen sajátítottam el a Pfaffenrot manuális technikát (szinergetikus reflexterápia), mellyel sokat segíthetünk a spasztikus gyermekek izomtónusának normalizálásában.

2005-ben fejlesztő pedagógusként dolgoztam Érden, a kisegítő iskolában, ahol lehetőségen volt kipróbálni a szenzoros integrációs terápiát az érdi nevelési tanácsadó Ayres termében. Ezen tapasztalatok után végeztem e Budapesten a Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiák tanfolyamot.

2006-ban munkámat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gyermekosztályán folytattam, ahol minden mozgásszervi érintettségű betegséget kezelnek. Az itt dolgozó

interdiszciplináris team minden gyermek számára komplex terápiát állít össze (Módszerek: Dévény manuális technika, konduktív pedagógia, gyógytorna, ergoterápia, víziterápia, motomed tréning…).

Jelenleg az Újbudai Fejlesztőházban dolgozom és szakértőként fórumokat vezetek több ismert babás honlapon, melyeken a szülők feltehetik kérdésüket online tanácsadásom során.

2010 augusztusában szakemberek összefogásával létrehoztuk az ÉpKézLáb Alapítványt, mely elősegíti a gyermekek komplex fejlesztését, terápiáját az egyéni igényeknek megfelelően.

2010: SEED fejlődési skála használata a korai fejlesztésben

2011: GOH, GMP beszédpecepciós szűrőteszt, diagnosztika tanfolyam elvégzése

2012 :  Kinematik Taping tanfolyam elvégzése, később KinesioTape tanfolyam
             TSMT Állapot-és mozgásvizsgálat
              PANAT légsínek a rehabilitációban Prága

2013:  Bobath Alaptanfolyam Erdély

2014: TSMT I , egyéni terápia tanfolyam
             


                   

Néhány riport a Tv2 Babapercek adásából, melyben szakértőként szólaltam meg:

Készségfejlesztő játékok (finommotorika): http://tv2.hu/babavilag/video/babapercek-keszsegfejleszto-jatekok

A hinta jótékony hatásai: http://tv2.hu/babavilag/video/babapercek-a-hinta-aldasos-hatasai

Vizuális érzékelés fejlesztése: http://tv2.hu/babavilag/video/hogyan-fejlesszuk-a-kicsik-vizualis-erzekeleset

A hintázásról az Adamo honlapján: http://adamo.hu/video/

Kapcsolat