Az SDR műtét

Az SDR eljárás maga azoknak az érzékelési idegrostoknak az elvágását jelenti, melyek az izmokból vezetnek és belépnek a gerincvelőbe.

Az operáció során az idegsebész 3-5 szálas csoportokká választ szét minden egyes háti ideggyököt, és minden ilyen idegszál csoportot elektromosan ingerel. Az izmokból az alsó végtagokba irányuló elektromiográfiás (EMG) válaszokat figyelve a sebészcsapat megállapítja, mely idegszál csoport okozza a spaszticitást, feszességet. A rendellenesen működő idegszálcsoportokat elvágják, a megfelelően működő szálak érintetlenül hagyása mellett és ez csökkenti az izomból érkező üzeneteket, melynek hatására a gerincvelőben lévő idegcellák működése kiegyensúlyozottabbá válik, ezáltal csökkentve a feszességet (spaszticitást).

Az SDR eljárás részletei

Különböző sebészeti technikákat hasznosítanak, hogy az SDR-t végre tudják hajtani.

SDR műtét előtt és utánRégebben az idegsebészek jellemzően az után végezték el az SDR műtétet, hogy eltávolítottak egy lemezt az 5-7 csigolyánál. Emiatt a kiterjedt csonteltávolítás miatt nem javasolja az SDR műtétet azoknak a gyerekeknek, akiknek a törzsi izmai gyengék, illetve felnőtteknek sem.

Jelenleg a csontlemezt csak egy ágyéki csigolyából távolítják el. Az operáció során először ejtenek egy 2,5 - 5 cm-es vágást a hát közepének alsó részén, éppen csak a derék felett. A tövisnyúlvány és a csontlemez eltávolításra kerül, hogy hozzáférjenek a gerincvelőhöz és a gerincvelői ideghez.

Ezután választják szét a szenzoros és motorikus idegeket egymástól. A szenzoros ideggyököket 3-5 idegszálat tartalmazó csoportokra osztják.

Minden csoportot EMG-vel ellenőriznek, mely felveszi az izmok elektronikai képét, jellemzőjét. Az idegcsoportokat sdr idegszálakspaszticitás (feszesség) alapján rangsorolják 1-től (enyhe) 4-ig (erős). Az erősen rendellenes idegcsoportokat elvágják. Ezt a technikát ismételik meg az L2 és S2 között található gerincidegek esetében. Az L1 gerinc ideggyökök elvágása EMG tesztelés nélkül történik.

Miután a tesztelést, és vágást befejezik, a gerincvelő hártyáját bezárják, és fentanil-t adnak, hogy átmossa a szenzoros idegeket. Ezután a többi rost, szövet és izom összevarrása következik. A bőrt nem varrják, hanem összeragasztják, így nincsenek öltések, melyeket később el kell távolítani. A műtét átlagos időtartama 4 óra. Ezután a beteg 1-2 órát a lábadozón tölt, mielőtt éjszakára átszállítják az intenzív osztályra.

A St. Louis kórház véleménye szerint az eljárásuk előnyei, más SDR módszerrel szemben

  1. Csökkent gerinc deformitások a későbbiekben.
  2. Csökkent motorikus funkció gyengeség a műtét után.
  3. Csípő hajlító izmainak csökkentett mértékű feszessége, az ágyéki első gerincgyökér átvágása miatt.
  4. Rövidebb idejű, kisebb intenzitású hátfájdalom.
  5. Korábbi élénk fizikai terápia újrakezdése.

Lehetséges komplikációk

A lábak és a hólyag bénulása, impotencia, és érzészavar, sebfertőzés agyhártyagyulladás. A gerincfolyadék

szivárgása a seben keresztül. Rendellenes bőrérzékenység a lábfejen és a lábon elég gyakori SDR

sdr műtét

után, de 6 héten belül ez megszűnik. A lábfej műtét utáni rendellenes érzékenységét nem tudják elkerülni. Átmeneti hólyagkontroll változás előfordulhat, de ez is megszűnik, pár hét után. Néhány beteg tapasztalt húgyúti fertőzést és tüdőgyulladást

A következő 4 diagnózis esetén végezhető el az SDR műtét:
- spasztikus diplégia
- spasztikus mindkétoldali hemiplégia
- spasztikus hemiplégia
- spaszikus quadriplégia (nálunk tetraplégiának nevezik)

A páciens kora is számít. A műtétet 2-40 éves kor közötti páciensek veheti igénybe, de 18 év felett már csak spasztikus diplégia esetén végzik el.

A műtét elvégzésével általánosságban az alábbi javulások érhetőek el, amelyeket mi is tapasztaltunk, akik már túlestek a műtéten:

- tartósan csökkenti a feszességet,
- a páciensnek csökken az esélye arra, hogy a későbbiek folyamán valamilyen gerinc deformitása alakuljon ki,
- javul a páciens ülő és álló helyzete
- könnyebb és gyorsabb lesz a helyváltoztatás
- javulni fog az egyensúlya és a komfort érzete

Források

stlouischildrens.org

happylion.hu

A cikket írta: Trapp Dorottya