etc/temp/ Fejlesztőház - bevezeto

Mire való az üzenőfal (vendégkönyv)?

Bárki írhat véleményt a FejlesztőHázról, az órákról, a szakemberekről. Üzenőfalként is használhatjuk, ahol feltehetitek kérdéseiteket egymásnak, a többi szülőnek és a FejlesztőHáz szakembereinek. Várunk ötleteket is, hogy a családok miként éreznék még jobban magukat nálunk, mit csinálhatnánk másképp!

Remélem, hogy nagyon sokan írnak majd az üzenőfalra és ezzel is személyesebbé válik honlapunk!

Üzenet: *
Üzenet küldése
Mandi
2013.06.06 13:04:02
Kedves Tímea!
Én egy olyan problémával fordulnék hozzátok, amit sajna egyedül nem tudok megoldani. Van egy család barátunk, és ott egy kisfiú, aki folyton veri, rúgja, tépi a 22 hónapos kislányomat....A kisfiú 2 és fél éves. Anyukával már szinte a barátságunk is rá megy, mert az ő véleménye, hogy nem veri meg a kisfiát, és különben is, mivel ez az első dac korszak, így majd meglátom, hogy a gyerekek közt ez igen is természetes folyamat.... No meg született egy kistestvére, és biztosan a testvér féltékenység miatt veri az én lányomat....Sokat vagyunk együtt, és kiszámíthatatlan, hogy a kisfiú épp szeretgetni ölelni szeretné lányomat, vagy megütni, ellökni, megrúgni....Folyton a saját akaratát erőltetné lányomra, és ha az mással játszana, akkor rángatja, megüti, megrúgja....van, mikor nem tud mit kezdeni a lányommal, csak toporzékol előtte, hörög, és vagy puszi a vége, vagy pofon....Nagyon szeretik egymást, de már szinte görcsös a találkozásunk ez miatt....A kisfiú nagyon bátor, anyukája szerint nagyon ügyes, mert az asztal tetején, a fára, bárhova felmászik, tőr zúz...folyton van rajta valami sérülés, mert elesik, beüti, mokesz, lila foltok....szinte minden játékot tönkretesz, nem étkezik az asztalnál szinte 3-5 percet sem, már sikít, hogy vegyék ki, és addig visít, míg el nem engedik....Ez a viselkedés nem tudom mennyire tér el a normálistól, vagy elfogadható, és kinövi, és esetleg én vagyok túl érzékeny a gyermekem testi épségét féltő anyuka? Ilyenkor mi lehet a megoldás?
Köszönettel: Mandi
2013.06.19 23:26:04

Kedves Mandi! Sajnos a dolog lehet nevelési probléma, de a leírás szerint akár lehet egy idegrendszeri érettségből adódó probléma is. Sajnos a dolgot megoldani akkor lehetne, ha a szülő venné észre a problémát és jelezné felénk. Egy első vizsgálat után a kollégák többet tudnának mondani. Ha a kisfiú gyermekére valóban veszélyes,akkor ezt meg kell beszélni az anyukával, mert ha ez nem változik, akkor érthető, hogy a kapcsolatot az ember megszakítja. Sajnos a 2 évesek többsége nem tud még társaival játszani, de meg kell tanítani a gyerkeket a helyes viselkedésre, saját maguk kontrollálására. a szülő felelőssége ez és az is, hogy gyermekére odafigyeljen, hogy ne bántson másokat. Üdvözlettel: Bősenbacher Timi
berta
2013.04.29 17:33:05
Kedves Tímea!
4 éves kislányom miatt írok. Születésekor nem történt semmi rendkívüli esemény, 9/10 Apgar értékkel született. 3 hónaposan forgott, 6 hónaposan kúszott, 9 hónaposan mászott. A kúszáskor az egyik lábát mereven tartotta, ezért korai fejlesztő szakember megnézte (ekkor már mászott). Pár feladatot javasolt, de semmi nagy gondot nem látott. A járás nehezen indult meg, és nagyon darabos volt. (15 hónapos volt). A váltott lábbal való lépcsőzés is nehezen ment. A mozgása most is nagyon merev, futása nem szimmetrikus szerintünk. A beszéd nagyon korán megindult, nagyon választékosan beszél. Szeretnénk tanácsot, vizsgálati javaslatot kérni, mert úgy érezzük szükség van rá.
Köszönettel, Berta
2013.05.06 22:26:59

Kedves Berta! Természetesen érdemes felmérni a mozgását és az idegrendszeri érettséget, fejlettséget. 4 éves kortól reális képet kaphatunk ezekről, persze a gyermek kooperációjától függően. Kérem, hogy emailben értekezzünk tovább időpont ügyében. Írja meg Önöknek kb. mikor alkalmas! fejlesztohaz@fejlesztohaz.hu Köszönettel: Bősenbacher Tímea
windholzné Bathó Szilvia
2013.03.20 12:20:05
Bocsánat lemaradt a kor 9 éves a kislány.
2013.03.24 15:25:42

Kedves Szilvi! Az emailcímünkre tudja átküldeni a véleményeket. Ott minden továbbit megbeszélhetünk: fejlesztohaz@fejlesztohaz.hu
windholzné Bathó Szilvia
2013.03.20 12:18:58
Jó napot kívánok!

) éves kislányomat szeretném Ayres terápiára vinni , szakvéleményünk elég részletesen van ról és időpontunk van a budai gyeremek klinikára is .Én 1.5 éves kora óta látom a problémát nagyon sok helyen voltunk ahol folyamatosan azt kaptam semmi baja most hogy iskolás kiderült még is csak nekem volt igazam sajnos vannak területek ahol többéves lemaradásunk van.Beszéd észlelése középsúlyos , túlhallása van a jobb és bal agyfélteke nincs harmóniában .Szivesen átküldeném a szakvéleménytnem tudom ide hogy tudnám csatolni.

üdvözlettel: Windholzné Bathó Szilvia
2013.03.24 15:26:01

fent a válasz
Krisztina
2013.02.23 20:19:10
Kedves Tímea!
Kislányom 27 hónapos elmúlt, ő miatta írok. Még nem beszél, emiatt folyamatos nyomás van rajtunk a család részéről. Mozgásfejlődése tankönyvi volt, annyi kis eltéréssel, hogy egyik kézfejére néha kifordítva ráterhelt kúszás-mászásnál, ami miatt gyógytornászhoz mentünk, de nem állapított meg semmi teendőt. Nehezen volt etethető sokáig, csak szopizni akart, darabosat nem rágott, köpködött, öklendezett. Születése körül semmi probléma nem volt, villámgyorsan kibújt, 9/10 Apgar értékkel.
Sajnos a szobatisztaságra szoktatás sem áll sehogy, még pelenkázni sem mindig engedi magát, ragaszkodik a kakához. 22 hónapos volt amikor kistestvére született, megviselte, nagyon féltékeny. Dackorszakos, üvölt, verekszik. Most heti 1 alkalommal jár Mikkamakka játszóházba, az ottani gyógypedagógus kizárta azt amitől féltem, a hiperaktivitást, de megjegyezte hogy úgy veszi észre, hogy annak ellenére, hogy általában véve mozgékony és fejlett a nagymozgása, mégis sokszor elesik. Szemészetileg negatív. Nagyon nyitott, barátkozós, szeretetteljes, de néha furcsán ijedős: 9 hónapos koráig csak 4 kezesen lehetett fürdetni, a kerti kis pancsolótól is hetekig félt, nehezen barátkozott meg a szőrmés szőnyeggel és a téli overáltól is megijedt.
Az Önök honlapját én átolvastam, és azt hiszem az Ayres-terápia lehetne a legjobb a kislányomnak.
Az a kérdésem, ha Ön is így ítéli meg személyes konzultáció alkalmával, hogy ilyen terápiára van szükség, utána mennyi ideig (alkalom vagy hónap) tart egy ilyen sorozat?
Ha azt szeretném, hogy novemberben, azaz 3 évesen óvodába menjen, mennyiszer kell menni? Általában kérdezem, hisz megértem hogy gyermekenként különbözik.
Köszönöm előre is!
üdvözlettel
Krisztina
2013.02.28 17:31:07

Kedves Krisztina! A leírtak alapján én is szenzoros integrációs problémára gondolok. A megoldás lehet az Ayres terápia vagy a TSMT , de az első vizsgálat után tudjuk ezt pontosan megmondani. Az óvodáig még van néhány hónapunk. Ez talán elég lesz, hogy a pelenka problémát megoldjuk. A terápia általában egy évig tart. De ez nagyon egyén és probléma függő. Az idegrendszer érettségén sok múlik. Írjon egy emailt, hogyha be szeretne jelentkezni egy vizsgálatra! fejlesztohaz@fejlesztohaz.hu Bősenbacher Tímea
Tarnói Éva
2013.01.29 12:53:31
Kedves Timi,ezen a héten csütörtökön 10kor lesz már Anikó tipegő csoport?köszi Éva
2013.02.03 14:46:44

Kedves Éva! Azt hiszem lemaradtam a válasszal:) Anikó már egy hete egészséges! Timi
Frühwirth Erna
2013.01.12 22:57:21
Tisztelt Cím!
2,5 éves fiam jelenleg kapaszkodva jár,értelmében is jelentősen elmaradott.Kapcsolatot nehéz felvenni vele,nevére ritkán figyel.Ritkán utánoz mozdulatot,hangadást.Utasítást is többnyire irányítva hajt végre.
Étvágya csekély, szorulásos,görcsös volt.11 kg és 92 cm. Gasztroenterológushoz járunk emiatt Szegedre.4 készítményt írt fel ami az étvágyfokozást kivéve eredményesnek bizonyul:Espumisan csepp,Probinul,Macro col,Vitacolan.
6 és 10 hónap között Dévény tornára jártunk Locskai Mariannhoz,de sajnos minimális javulást ért el.Ekkor még csak forogtunk.
Háziorvosunk a Szent Margit Kórházba irányított 10 hónaposan,ahol tavaly szeptemberben fejeztük be a fejlesztést.A továbbiakban korai fejlesztést,speciális úszást javasolt Felkay doktornő.Ezekre járunk.Jelenleg itt tartunk.
Közben voltak anyagcsere s genetikai vizsgálataink Szegeden és Pécsett. Az eredmények negatívak lettek.Még 2 genetikai vizsgálat folyamatban van.
1,5 évesen kúszott párhuzamos végtaggal-mint a fóka, majd 2 évesen szabályosan kezdett mászni, a mai napig is leginkább így közlekedik.2.5 évesen kezdett állni s kapaszkodva lépegetni.
Jelentős elmaradásunkra való tekintettel mit lehetne tenni?
Segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel: F. Erna
2013.02.03 14:45:58

Kedves Erna! Egy tanácsadás keretén belül, a gyermek vizsgálata után tudunk a további terápiás folyamatról tanácsot adni. Timi
László Bernadett
2012.12.28 13:44:45
Kedves Tímea!
Korábban már írtam, a kislányom imbolygó járása és a ferde fejtartása miatt. Azóta jártunk kórházban neurológián ahol teljes kivizsgálás történt. Szemészeti, hallás, fülészet, EEG, vérvétel különböző anyagcsere betegségekre, és MR vizsgálat is szerencsére minden negatív lett. A zárójelentésre dg: izomhypotoniát írtak és gyógytornát javasoltak. El is kezdtük a gyógytornát (Dévény módszerrel)A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat,hogy a hypotonia most okoz csak tüneteket (16 hónapos), mert korábban semmi problémát nem láttunk a fejlődésében? Illetve létezik olyan hypotonia aminek nem ismerik az okát, hiszen a vizsgálat negatívak lettek? Válaszodat előre is köszönjük Betti
2013.01.10 21:35:41

Kedves Betti! A legutolsó kérdésre válaszolnék először: Igen, a hypotónia legtöbbször nem vezethető vissza okokra, képalkotó eljárásokkal nem látszik. Tulajdonképpen alkati is lehet, illetve örökölt. Ez nem egy betegség amiből meggyógyul valaki, ez egy állapot, egy laza izomtónus, amivel megtanul a gyermek mindent, lehet hogy lassabban. Mindenképpen fontos a gyógytorna, de ebben a korban már nem elegendő a Dévény terápia, hiszen a gyermek vesztibuláris rendszere is éretlen!Nagyon fontos lenne valamilyen szenzoros integrációs terápia. Ennek is sok fajtája van. Nálunk a házban van otthoni tréning és csoportos foglalkozás is. Minden jót kívánok. Bősenbacher Tímea
Bagdán Tímea
2012.12.12 10:00:19
Kedves Tímea!
Kislányom 8,5 hónapos, és még nem mászik, kúszni is csak körbe-körbe vagy hátra tud. A hasonló korú babák az ismerettségi körünkben már elég régóta másznak, sőt már fel is tudnak állni. Nóri csak ülni szeret, igaz azt 6 hónapos kora óta tudja. Teljesen egyedül ül, kéztámasz nélkül már 6 hónapos kora óta. Fel is tud már ülni egyedül, úgy hogy oldalra fordul, és feltolja magát a kezével. De ezt sem csinálja csak úgy magától, hanem ha én tudtára adom hogy azt szeretném hogy felüljön, akkor megcsinálja, egyébként nem strapálja magát. Lehet csak lusta? A mászás abban a fázisban van, hogy teljesen kitolja magát a kezével, de a lábát nem húzza be a hasa alá. Néha ugyan megpróbálja,van hogy majdnem sikerül, de akkor mindig hátra löki magát, és tovább nem is érdekli a dolog. Játékokat is hiába teszek elé, ha nem éri el, nem érdekli. Szeretném a tanácsodat kérni, hogy mi a teendő ilyen esetben, hagyjam a maga tempójában fejlödni, vagy esetleg már el van késve?
Tizstelettel: Timi
2013.01.10 21:30:03

Kedves Timi! Remélem levele óta sokat fejlődött a kicsi. Tulajdonképpen a kúszásnak kellene ebben az életkorban beindulnia, de mivel gyermeke önállóan felül, ül, ezért valószínűleg ez most kielégíti, ezért a helyzetváltozatató mozgás még várat magára. Amennyiben kizárták már az izomtónuseloszlási zavart, nem kell még külön foglalkozni a gyermekkel. Ilyen esetben egy szenzomotoros fejlesztő csoportot szoktunk javasolni. Itt sokat tanulhat anya és gyermeke arró, hogy mivel segítheti a fejlődést. Bősenbacher Timi
László Bernadett
2012.11.21 13:11:13
Kedves Tímea!
Kislányom 16 hónapos. 13 hónapos korában kezdett el járni. A kezdeti bizonytalan járása szépen fejlődött, viszont a testtartása nagyon aggaszt minket. A fejét kissé oldalra és lefelé tartja és a vállát is lógatja abba az irányba amerre a fejét lógatja. Ha helyben áll akkor is imbolyog. Ha rászólunk, hogy tartsa egyenesen a fejét akkor odafigyel és szotfogad. A védőnő és a gyerekorvos szerint ez nem gond majd kinővi. Viszont mi nagyon aggodunk, hogy valami probléma van. A szellemi fejlődésében nincs gond napról napra okosabb ügyesebb. Kell aggodnunk ezért a ferde tartásárt. Várjuk tanácsod. Üdv. Betti
2012.11.22 22:45:05

Kedves Betti! Nem hiszem, hogy egy gyermek magától, spontán helyzetben ferdén tartaná a fejét. Praxisom során előfordult már, hogy egy gyermek szemészeti probléma miatt tartotta hasonlóan a fejét. Másik esetben pedig hallásprobléma állt a háttérben. Leggyakrabban azonban izomzati problémát látunk, mely manuálterápiával általában orvosolható. Bősenbacher Tímea